Nezaslužena zmaga Hrvatov na svetovnem prvenstvu – Sali – Dugi otok – Hrvaška

Članska ekipa Slovenije je odpotovala na SP v športnem ribolovu na morju iz zasidranega čolna v lovu rib s palico z velikimi ambicijami. Žal se dober rezultat ni zgodil in se niti ni mogel, saj so Hrvati vse tako priredili, da ostali niso imeli nobene možnosti za zmago.
Sam sem bil prisoten na tem  tekmovanju, saj sem si želel biti prisoten ob uspehu naših tekmovalcev. Razočaranje je veliko, ko vidiš kako iz dneva v dan prirejajo taktiko tako, da bi zmagal Hrvat.
Na dan prvega uradnega treninga sem govoril z predsednikom hrvaške zveze Duro Mavrincem, kateri mi je zagotavljal, da bo to prvenstvo, ki si ga bomo zapomnili. Da je vse tako urejeno kot mora biti in da bo tekmovanje potekalo v poštenem boju. Zapomnili si ga bomo vsekakor in to po enem najbolj prirejenih tekmovanj – v korist hrvaške reprezentance. Bil sem že na mnogih SP a kaj takšnega se še ni zgodilo.
Na sestanku kapetanov so se vsi lepo dogovorili. Kdo izbira pozicijo, kje se lovi, kako se lovi …
Že prvi dan pa vse narobe. Čoln z Italijanom Marko Volpijem – večkratnim svetovnim prvakom, našim Aljošo Tomšičem in ostalimi se je sidral na 70 m globine, češ da so tam riboni. Seveda ni bilo nič. Na tem čolnu je bila sodnica Tea, ki je bila nekoč tudi svetovna prvakinja med mladinci ( v Belgiji). Tekmovalci so želeli iti na 30 m globine. Po dvigu sidra so jih zapeljali spet na 65 m. Po protestiranju tekmovalcev jim je dejala da morajo biti na 70 m globine. Na sestanku je bilo točno rečeno, da velja beseda tekmovalcev glede globine. Seveda si lahko mislite koliko rib so ujeli. Medtem so bili vsi čolni, na katerih so bili Hrvati na globini med 20 in 15 metri in seveda z veliko ribami. Postavljeni pa tudi tako, da je v glavnem lovil samo Hrvat. Ta dan je bilo itak še na ostaih čolnih podobno. Rezultati po čolnih povejo vse.
Kako lahko v čolnu, kjer se je ujelo čez 100 fratrov, Dejan Struna ne ujame niti enega? To je že znanstvena fantastika in morda nekomu tudi ne bo jasno. A vam povem , da se da tudi to narediti.
Na barki, kjer je bil Španec je v prvi uri lovila samo desna stran. Španec se je veselil, da bo prišel po prvi menjavi na to stran  a je veselje trajalo malo časa. Sidro se prevezali na krmo, barka se je obrnila in spet je lovil Hrvat na drugi strani. Brez nobenega vprašat seveda. Očitno si je to upal storiti, ker je kolikor toliko poznal sotekmovalce in vedel, da se ne bo nobeden več kot toliko razburjal. Če bi bil tam kakšen Dejan, Volpi Marko bi verjetno barkajol ostal brez sidra saj bi zapel nož.
Prigod in nezgod je bilo še nešteto. Kdo bi jih vse našteval.
Ne razumem in nikoli ne bom mogel, da se lahko veseliš zmage, katero si si priredil in storil vse, da le zmagaš in stojiš na odru ter poslušaš svojo himno.
V tem primeru se vprašaš, zakaj je sploh svetovno prvenstvo potrebno za takšne reprezentance kjer ti v oči govorijo, da bo vse pošteno in fer potem pa dobiš tako rekoč nož v hrbet. Zato je tudi Naš Dejan Struna odpovedal nastop tretji dan, zato Marko Volpi ni lovil drugi dan. Reprezentanca je bila že zelo blizu temu, da predčasno odpotuje domov. Ostala je predvsem zaradi Aljoše in Nika, ki sta še imela nekaj možnosti za dobro posamično uvrstitev in jo tudi dosegla.
Upam, da bodo tudi ostale zveze iz drugih držav poslale protest na  FIPS-M glede dogodkov na Hrvaškem.  Mi bomo sigurno ! Imamo tudi nekaj predlogov , ki naj bi pripomogli k zmanjšanju  tovrstnih spletkarjenj.
Še to naj povem. Naši fantje so bili pripravljeni 100% in pričakovali so dosti boljši rezultat. Žal se ni izšlo. Boste rekli – ja zakaj pa so bili nekateri pred nami ? Vse je bilo odvisno od žreba in dosti sreče. Naša dva najmlajša – Luka maslo in Andrej Kristan res, da nimata izkušenj a sta na treningih zelo lepo lovila in si mesto v reprezentanci tudi zaslužita. Dejana kot največjo konkurenco, pa so odrezali od ostalih na najbolj nesramen način.
Naj se takšno prvenstvo nikoli več ne ponovi  !

Predsednik TK
Vinko Mojškerc

We use cookies
Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Nekateri od njih so bistveni za delovanje strani, medtem ko drugi pomagajo izboljšati to stran in uporabniško izkušnjo (piškotki za sledenje). Sami se lahko odločite, ali želite dovoliti uporabo piškotkov ali ne. Upoštevajte, da če jih zavrnete, morda ne boste mogli uporabljati vseh funkcionalnosti spletne strani.